Duurzame dakbedekking

Groendak door Daktec

Voor wie zijn huis, bedrijfspand of ander vastgoed wil verduurzamen zijn er vele mogelijkheden. Ook op het dak is een wereld te winnen met duurzame dakbedekking. Wist u dat bijna ieder dak is te transformeren tot een duurzaam, groen dak? Daktec Bewust Groen zet alle feiten voor u op een rij.

Wat is de meest duurzame dakbedekking?

Wanneer wij het hebben over duurzame dakbedekking, hebben we het over dakbedekking die lang meegaat en gunstig is voor de leefomgeving. De meest optimale en duurzame dakbedekking voor platte en licht hellende daken is dan ook een groendak

Een groendak is een combinatie van bitumen dakbedekking in combinatie met sedumcasettes of sedummixmatten. De bitumen dakbedekking wordt na aanbrengen voorzien van een substraatlaag en een sedummat. Deze sedummat bestaat meestal uit zes tot acht verschillende soorten sedum. Het vetachtige plantje sedum is goed in staat om water in het blad op te slaan. Daarom gedijt sedum goed onder bijna alle weersomstandigheden. Een groendak is dus zowel letterlijk als figuurlijk groen.

Wat maakt een groendak duurzaam?

Met een groendak, ook wel sedumdak genoemd, wordt uw dak in één klap op meerdere manieren verduurzaamd; uw dak gaat langer mee, de biodiversiteit wordt ondersteund en de warmte-instraling in het gebouw wordt verminderd. 

Een bitumendak heeft doorgaans een levensduur van 20 tot 25 jaar. Daarna is een bitumendak vaak aan vervanging toe. Dit komt door langdurige blootstelling aan weer, wind en de elementen. Door het aanbrengen van een sedumlaag wordt de invloed van het weer sterk verminderd. Hierdoor gaat de bitumenlaag wel meer dan twee keer zo lang mee; tot wel 60 jaar. 

De sedumlaag voorkomt ook dat zonlicht direct op het bitumendak valt. Een bitumendak zonder sedumlaag warmt ’s zomers in de volle zon gemakkelijk op tot een temperatuur van 70 graden. Deze warmte is ook in het gebouw goed te voelen. Wanneer op het dak sedum is aangebracht, warmt de bitumenlaag op tot maximaal 40 graden, waardoor het gebouw aangenaam koel blijft. 

Maakt u gebruik van airconditioning of klimaatbeheersing? Dan zult u merken dat deze systemen minder belast worden in de zomermaanden. Zo bespaart u dus ook nog op uw energiekosten.

Uiteraard is een sedumdak ook goed voor de omgeving. De plantjes en substraatlaag ondersteunen de biodiversiteit, en trekken insecten zoals vlinders en solitaire bijen aan. Na een regenbui vormt het sedumdak een flinke waterbuffer; de substraatlaag absorbeert regen zodat het rioolsysteem wordt ontzien. Een straat met veel sedumdaken draagt dus bij aan het voorkomen van overstromingen van het riool.

Daktuinen

Sommige daken lenen zich voor een meer uitgebreide toepassing van groen. Heeft u een dak waar een deur of trap naartoe leidt, en is de constructie van het dak sterk genoeg om een groot gewicht aan te kunnen? Met een daktuin heeft u niet alleen alle voordelen van een sedumdak, u voegt ook nog eens functionele buitenruimte toe.

Een heerlijk terras, een groen gazon, een kruidentuin en zelfs bomen; in een daktuin zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Is mijn dak geschikt voor een groendak of een daktuin?

Niet ieder dak is geschikt voor een groendak. De constructie moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de sedummatten te kunnen dragen. Een sedumdak weegt al snel 45 kilogram per vierkante meter. Sedummatten met meer variatie in planten en kruiden wegen tot wel 200 kilo per vierkante meter. Een daktuin heeft een nog hogere belasting; tot wel 500 kilogram per vierkante meter. Het is dan ook van belang om de staat van uw dak door een professional te laten beoordelen. Bij Daktec Bewust Groen kunt u een dakinspectie aanvragen! 

Daktec Bewust Groen_Retentiedak_systemen2

Sedum en schuine daken

De combinatie van een plat dak met groen ligt voor de hand. Toch zijn er ook voor hellende daken passende groene oplossingen beschikbaar. Een waterkerende groendakschaal welke bevestigd wordt op de panlatten is een goed alternatief voor de traditionele dakpan. Op deze manier creëer je een damp-open hellend groendak wat verkoeling geeft, biodiversiteit verhoogt en de lucht in de omgeving zuivert.

Zonnepanelen

Wie niet alleen zijn dak, maar ook zijn energieverbruik wil verduurzamen denkt vaak al snel aan zonnepanelen. Gelukkig zijn groendaken en zonnepanelen heel goed te combineren. Sterker nog; zonnepanelen die zijn geplaatst op een groendak wekken gemiddeld genomen 10% meer stroom op.

Zonnepanelen verliezen effectiviteit bij een te hoge temperatuur. Wanneer een bitumendak in de zomer opwarmt, loopt dus ook de efficiëntie van de zonnepanelen terug. Het aanbrengen van sedum rondom de panelen zorgt voor een lagere temperatuur, waardoor de efficiëntie van de zonnepanelen optimaal blijft. 

Natuurlijk heeft de combinatie van sedum en zonnepanelen een hoger gewicht dan alleen sedum of alleen zonnepanelen. Laat dan ook zorgvuldig controleren of uw dak berekend is op dit extra gewicht.

De kosten van een groendak

Het laten aanleggen van een sedumdak is duurder dan het laten aanleggen van alleen een bitumendak. Bent u toe aan volledig nieuwe dakbedekking? Dan kost de combinatie van bitumen en sedum iets minder dan het dubbele van wat het u zou kosten om alleen een bitumenlaag aan te brengen. 

Wanneer naar de prijs over de hele levensduur van het dak gekeken wordt, is een combinatie van sedum en bitumen goedkoper; u geniet immers vaak wel dubbel zo lang van uw dak. Meestal gaat uw dak, als het goed onderhouden wordt, zelfs nóg langer mee. Zo is de investering in een sedummat al na 35 tot 40 jaar helemaal terugverdiend en bespaart u op uw dak.

Subsidiemogelijkheden

Om de aanleg van een groendak extra aantrekkelijk te maken biedt een aantal gemeenten een subsidie per vierkante meter. Deze subsidie kan oplopen van 15 euro tot 30 euro per vierkante meter. De subsidie voor de aanleg van uw groendak vraagt u zelf aan bij de gemeente. Uiteraard kan Daktec u helpen met het uitzoeken op welke subsidies u aanspraak kunt maken, en welke stappen u hiervoor moet nemen.

Persoonlijk advies

Wilt u weten of uw dak geschikt is als groendak? Neem vrijblijvend contact op met de experts van Daktec Bewust Groen. Wij komen graag bij u langs voor een dakinspectie. Samen bekijken we welke mogelijkheden er op basis van de draagkracht van uw dak zijn, en maken we desgewenst een passend plan. Na een bezoek van Daktec Groen heeft u altijd een op maat gemaakt advies over hoe uw dak kan worden verduurzaamd.

Contactformulier

Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Home Nieuws Duurzame dakbedekking