Groendaken

 

Groendaken

We zien steeds meer groendaken. Maar wat is een groendak en welke functie heeft het? Dat leggen wij u graag uit!

Simpelweg gezegd is een groendak een dak belegd met plantjes. De plantjes die op het dak liggen zijn vetplantjes, ook wel ‘sedumplantjes’ genoemd. Het sedum zorgt voor meerdere voordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor de biodiversiteit, maar het houdt ook warmte tegen tijdens warme zomerdagen. Vaak wordt een groendak gelegd op een plat dak, maar het kan ook gelegd worden op een licht hellend dak. 

Het aanleggen of renoveren van groendaken is voor vooruitstrevende dakdekkers niet meer weg te denken uit de dagelijkse werkzaamheden. Buiten de vele, vaak milieugerelateerde, voordelen zijn groendaken ook erg fraai om te zien. 

Op deze pagina ontdekt u de voordelen van een groendak. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw dak? Neem dan contact met ons op.

 

Soorten groendaken

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het leggen van een groendak. Dit heeft te maken met de bouw van de overkapping, uitbouw of bedrijfspand waar het op komt te liggen. Zo zijn er speciale groenmatten die lichtgewicht zijn, welke uitstekend voor een tuinhuisje of uitbouw zijn. De constructie moet wel stevig genoeg zijn om het groen op het dak te houden.

Wij adviseren om van tevoren een dakinspectie in te plannen. Tijdens deze inspectie kijken onze specialisten met u mee naar de mogelijkheden voor een groendak.

Retentiedaken 
Retentiedaken beperken de afvoer van het water naar het riool. Het water dat niet verdampt is op te slaan voor hergebruik. Het water is vervolgens bruikbaar voor bewatering van beplanting bij droogte, toilet doorspoeling of (in woningen) voor de aansluiting van een wasmachine (eventueel met een extra filter).

Een groot voordeel is dus dat het opgevangen water hergebruikt kan worden. Dit scheelt kosten in de waterrekening. Op de water constructie wordt het sedum gelegd. Al het water wat teveel is voor de planten wordt opgevangen in bakken zoals hieronder afgebeeld. 

Van links naar rechts: Retentiedak Sedum, Retentiedak Sedum lichtgewicht, Retentiedak Aroma, Retentiedak Biodivers

Uw groendak, onze hoogste prioriteit

Sedumdaken
Zoals de naam het al zegt is een sedumdak een dak waar sedum overheen groeit. Sedums zijn vetplantjes die vocht opnemen in hun bladeren. Deze plantjes zijn heel erg sterk, zo sterk dat ze tegen warmte en enkele weken droogte kunnen. Ideaal voor op het dak!

De sedumplantjes worden voornamelijk geplaatst op een plat dak, maar kunnen ook geplaatst worden op een licht hellend dak. Een sedumdak kent vele voordelen, zo gaat het dak onder andere erg lang mee. Een bitumen dak gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee met de juiste onderhoud. Een sedumdak kan tot zo een 60 jaar meegaan!

Daktuinen
Daktec is dé specialist op het gebied van daken, waaronder ook daktuinen. Daktuinen en dakterrassen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Eén van de oorzaken is dat daktuinen in het stadsbeeld voor groen zorgt. Met een daktuin kunt u het gevoel hebben dat u midden in de natuur staat. 

Waarom een groendak aanleggen?

Waarom groen op het dak aanbrengen als het ook alleen een bitumen dakbedekking kan zijn? Met Daktec Bewust Groen gaan we voor duurzaam! Met een groendak verduurzaamt u uw woning of bedrijfspand. Zo heeft een groendak veel voordelen, onder andere gaat het dak een stuk langer mee. De gemiddelde dakbedekking gaat 20 tot 25 jaar mee, met goed onderhoud. Met een groendak verlengt u de levensduur van het dak met wel 40 jaar!

In het stedelijk gebied is er niet veel ruimte voor groen. Een groendak is dan ook dé oplossing om meer natuur te creëren in uw straat, woonwijk of op het kantoorpand. Want een groendak is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goed voor uw gezondheid!