Uw groene dak, onze hoogste prioriteit

Groendaken

We zien steeds meer groendaken. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland inmiddels 0,5% van de onderzochte daken een groendak is. Dat is 10% meer t.o.v. 3 jaar geleden. Maar wat is een groendak en welke functie heeft het? Dat leggen wij u graag uit!

Simpelweg gezegd is een groendak een dak belegd met plantjes. De plantjes die op het dak liggen zijn vetplantjes, ook wel ‘sedumplantjes’ genoemd. Het sedum zorgt voor meerdere voordelen. Onder andere is het goed voor de biodiversiteit, maar het houdt ook warmte tegen tijdens warme zomerdagen. Vaak wordt een groendak gelegd op een plat dak, maar het kan ook gelegd worden op een licht hellend dak. 

Het aanleggen of renoveren van groendaken is voor vooruitstrevende dakdekkers niet meer weg te denken uit de dagelijkse werkzaamheden. Buiten de vele, vaak milieugerelateerde, voordelen zijn groendaken ook erg fraai om te zien. 

Op deze pagina ontdekt u de voordelen van een groendak. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw dak? Met een dakinspectie zoeken we deze graag voor u uit! 

Soorten groendaken

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het leggen van een groendak. Dit heeft te maken met de bouw van de overkapping, uitbouw of bedrijfspand waar het op komt te liggen. Zo zijn er speciale groenmatten die lichtgewicht zijn, welke uitstekend voor een tuinhuisje of uitbouw zijn. Zo’n groenmat vangt al minimaal 27,7L per 1 m2 op. De constructie moet wel stevig genoeg zijn om het groen op het dak te houden.

Wij adviseren om van tevoren een dakinspectie in te plannen. Tijdens deze inspectie kijken onze specialisten met u mee naar de mogelijkheden voor een groendak.

Retentiedaken 

Waterretentie daken beperken de afvoer van het water naar het riool. Het water dat niet verdampt (bijvoorbeeld in combinatie met een begroeid dak), is op te slaan voor hergebruik. Het water is vervolgens bruikbaar voor bewatering van beplanting bij droogte, toilet doorspoeling of (in woningen) voor de aansluiting van een wasmachine (eventueel met een extra filter).

Een groot voordeel is dus dat het opgevangen water hergebruikt kan worden, elders in het huis. Dit scheelt weer kosten in de waterrekening. Op de water constructie wordt het sedum gelegd. Dit kunt u zien in onderstaande afbeelding. Al het water wat teveel is voor de planten wordt opgevangen in de bak. 

Daktec Bewust Groen_Retentiedak_systemen2

Van links naar rechts: Retentiedak Sedum, Retentiedak Sedum lichtgewicht, Retentiedak Aroma, Retentiedak Biodivers

Sedumdaken

Zoals de naam het al zegt is een sedumdak een dak waar sedum overheen groeit. Nu horen we u al denken, maar wat is sedum dan? Sedums zijn vetplantjes. Plantjes die vocht opnemen in hun bladeren. Deze plantjes zijn heel erg sterk, zo sterk dat ze tegen warmte en enkele weken droogte kunnen. Ideaal voor op het dak!

De sedumplantjes worden voornamelijk geplaatst op een plat dak, maar kunnen ook geplaatst worden op een licht hellend dak. Een sedumdak kent vele voordelen, zo gaat het dak onder andere erg lang mee. Een bitumen dak gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee met de juiste onderhoud. Een sedumdak kan wel tot zo een 60 jaar meegaan!

Daktuinen

Daktec is dé specialist op het gebied van daken, waaronder ook daktuinen. Daktuinen en dakterrassen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Eén van de oorzaken is dat daktuinen in het verstedelijkte straatbeeld voor groen zorgt. Met een daktuin kunt u immers het gevoel hebben dat u midden in de natuur staat. Daktec Bewust Groen weet hier alles van! 

Waarom een groendak aanleggen?

Waarom groen op het dak aanbrengen als het ook alleen een bitumen dakbedekking kan zijn? Met Daktec Bewust Groen gaan we voor duurzaam! Met een groendak verduurzaamt u uw woning of bedrijfspand. Zo heeft een groendak veel voordelen, onder andere gaat het dak een stuk langer mee. De gemiddelde dakbedekking gaat 20 tot 25 jaar mee, met goed onderhoud. Met een groendak verlengt u de levensduur van het dak met wel 40 jaar!

In het stedelijk gebied is er niet veel ruimte voor groen. Een groendak is dan ook dé oplossing om meer natuur te creëren in uw straat, woonwijk of op het kantoorpand. Want een groendak is niet alleen mooi om naar te kijken, het biedt ook vele voordelen!

Groendaken aanleggen door Daktec

Bent u enthousiast geworden over het aanleggen van het groene dak? Laat Daktec Bewust Groen het voor u realiseren. Samen kijken wij naar welk type sedum geschikt is voor uw dak. Van te voren komen wij graag langs om een dakinspectie te laten uitvoeren. Hierdoor kunnen wij zien wat de staat is van uw dak en welk type gelegd kan worden. Ook kijken wij naar de huidige dakbedekking. Is deze toe aan vervanging of kan het sedum erop worden gelegd? Wij brengen die graag voor u in kaart.

Wilt u meer informatie over groendaken? Neem dan contact op met onze specialisten via 085 – 760 52 42 of mail naar bewustgroen@daktec.nl.  

Bewerkt Groendak door Daktec Bewust Groen

Bewust groen in een verstedelijkt stadsbeeld

Met een groendak kiest u voor bewust groen. Een veel genoemde reden om een groendak te plaatsen op het huis of kantoor is om meer groen te hebben in de stad. Groendaken maken het leven in een stad aangenamer. De vele insecten die op een groendak afkomen, zoals bijen en kevers, maken het leven in de stad een stuk leuker dan het alternatief van een laag zwart bitumen.

Uw huis wordt beter geïsoleerd

Een ander veel genoemde reden om een groendak op uw huis of kantoor te plaatsen is dat het de ideale aanvulling is op een bestaande dakisolatie. Zo gaat er minder energie verloren! Dit effect is het grootst in de zomer, zo kan een groendak de warmte buiten houden.

Uw huis heeft betere geluidsisolatie

Nog een ander voordeel is de dempende werking van een sedumdak. Hoe dikker de ‘substraatlaag’ des te beter de geluidsisolatie. Een grondlaag van 20cm doet het aantal decibels tot 46 dB dalen.

Gesubsidieerd vanuit de gemeente

Het aanleggen van een groendak wordt (vaak) gesubsidieerd door gemeenten. U kunt voordat u een groendak laat aanleggen gerust contact met uw gemeente opnemen om te controleren of er subsidie gegeven wordt. Soms kan het op het juiste moment investeren in een groendak u veel geld besparen. Bijvoorbeeld wanneer het subsidiepotje van de gemeente voor het jaar op is, dan kan het uit om een jaar te wachten zodat uw investering wel gesubsidieerd wordt.

Laat uw groendak aanleggen door Daktec

Overtuigd van de voordelen van een groendaken? Ontdek of uw dak geschikt is met onze vrijblijvende dakinspectie. Bij vragen kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen. Dit kan via het contactformulier, telefonisch op 085 760 5242  of per mail naar bewustgroen@daktec.nl

Daktec Bewustgroen groene dakbedekking groendak
Home Groendaken