Belastingvoordeel voor groene dakbedekking op uw bedrijfspand

Groendaken en daktuinen

Als eigenaar van een bedrijfspand kunt u op verschillende manieren bijdragen aan een duurzamere en milieubewuste samenleving. Het aanleggen van een groendak of sedumdak is één van die manieren. Zo zorgt een groendak voor een verbetering van de isolatie van het pand, voorkomt het wateroverlast en verhoogt het de biodiversiteit van de omgeving. Voor particulieren zijn er verschillende aantrekkelijke subsidies beschikbaar voor verduurzaming. Als pandeigenaar kunt u geen gebruik maken van deze subsidies. Gelukkig heeft de overheid de MIA regeling in het leven geroepen om ook zakelijke investeringen in verduurzaming van vastgoed, via een belastingvoordeel, aantrekkelijk te maken.

Het aanleggen van een groendak is geen verplichte verduurzaming. Als bedrijfseigenaar of pandeigenaar kiest u zelf of u een groendak op uw pand wilt of juist niet. Daarom kan voor het aanleggen van een groendak gebruik worden gemaakt van belastingvoordelen zoals de MIA en de VAMIL om de kosten van het aanleggen van een groendak te verlagen.

Vanaf 2021 is de MIA ook opengesteld voor woningcorporaties. Zo wordt het dus ook voor deze branche interessant om te investeren in duurzamere woningen en vastgoed. De MIA is hier van toepassing op zowel nieuwbouw als renovatie.

MIA regeling

De MIA is kort voor Milieu- en Investerings Aftrek. Dit is een regeling van de overheid die bedrijven ondersteunt bij het investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Een voorwaarde is wel dat het gaat om niet-verplichte investeringen in groene bedrijfsmiddelen. Het verbeteren van het energielabel van uw bedrijfspand tot energielabel C is bijvoorbeeld verplicht en valt niet onder de MIA. Een groendak valt met bedrijfsmiddelcode F 5300 onder de MIA. Aanvragen van MIA voor de aanleg van uw groendak kan een fiscaal voordeel tot wel 45% op de aanlegprijs opleveren.

Onder de MIA kan dus tot 45% van de kosten voor het aanleggen van een groendak worden afgetrokken van de winst van uw onderneming. Hiermee worden de kosten voor het aanleggen van een groendak aanzienlijk verlaagd.

VAMIL regeling

Naast de MIA regeling bestaat ook de VAMIL regeling. Onder deze regeling kunnen milieu-investeringen willekeurig worden afgeschreven. Zo kunnen investeringen versneld en zelfs binnen één jaar volledig worden afgeschreven, waardoor u sneller kunt beschikken over het belastingvoordeel. Onder de VAMIL regeling wordt het voor bedrijven aantrekkelijker gemaakt om te investeren in de verduurzaming van het bedrijf met, bijvoorbeeld, de aanleg van een groendak.

Voorwaarden

Het aanvragen van MIA, VAMIL of beide regelingen kan onder een aantal voorwaarden:

  • Uw bedrijf moet gevestigd en ingeschreven zijn in Nederland;
  • Uw aanvraag moet betrekking hebben op een nieuw, nog niet eerder gebruikt bedrijfsmiddel. Een tweedehands bedrijfswagen valt dus bijvoorbeeld nooit onder de MIA;
  • Het bedrijfsmiddel moet voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd in de milieulijst van de RVO. Deze eisen hebben betrekking op zaken zoals energiebesparing, grondstofbesparing, emissiereductie, biodiversiteit of duurzame energieopwekking. Een groendak voldoet aan deze eisen. Het groendak staat dan ook expliciet genoemd in de milieulijst.

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u MIA, en eventueel ook VAMIL, aanvragen.

Aanvraagprocedure voor het belastingvoordeel

MIA en VAMIL kunnen worden aangevraagd binnen drie maanden na het aangaan van de investering. U sluit dus eerst een overeenkomst met Daktec Bewust Groen en maakt vervolgens een MIA melding via de website RVO.nl.

Na de melding beslist de belastinginspecteur of u in aanmerking komt voor MIA. U ontvangt hierover bericht. In dit bericht leest u precies hoe u de MIA kunt verwerken in uw belastingaangifte. Bij de volgende belastingaangifte verwerkt u de MIA regeling zoals aangegeven.

Conclusie

Onder de MIA en VAMIL is het nog interessanter voor u als bedrijfseigenaar of pandeigenaar om te investeren in een groendak. Profiteer van de belastingvoordelen bij het investeren in uw bedrijfsvastgoed en verbeter zowel de biodiversiteit als de waarde van uw pand.

Wilt u meer weten over het aanleggen van een groendak met belastingvoordeel? Wij helpen u graag! 

Contactformulier

Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Home Nieuws Belastingvoordeel voor groene dakbedekking op uw bedrijfspand