Retentiedaken

Retentiedak

De afgelopen jaren hebben we steeds vaker te maken met extreme regenval. Door hemelwater slim in te zetten kunnen we niet alleen mooiere, maar ook milieuvriendelijke gebouwen realiseren. Dit vraagt om een nieuwe kijk op de aanleg van daken. In een aantal gemeenten is het al verplicht om een hoeveelheid water per vierkante meter perceeloppervlakte op te slaan, met als doel de riolering te ontlasten. Hemelwater is namelijk geen afval. Het is een grondstof waar wij gebruik van kunnen maken in onze leefomgeving.

Wilt u zo veel mogelijk hemelwater opslaan? Kies dan voor een retentiedak.

Wat is een retentiedak?

Een retentiedak combineert de uitstraling en biodiversiteit van een sedumdak, maar heeft een verhoogde wateropslag. Onder een laag van substraat en sedum worden kratten geplaatst waar een grote hoeveelheid water in wordt vastgehouden. Ook de sedumlaag zelf houdt water vast. Het sedum absorbeert water als een soort spons voor eigen groei. Al het overige water stroomt door de matten heen en wordt opgevangen in de kratten.

De aanleg van een retentiedak

Een retentiedak omvat meer dan alleen de dakbedekking, de kratten en de sedummixmatten. Ook wordt er een geautomatiseerd opvangsysteem geinstalleerd dat het waterniveau regelt als een soort sluis. Dit systeem kan op afstand bediend worden of in verbinding staan met de weerssataliet. Hierdoor kan het systeem van tevoren water lozen bij een voorspelling van extreme regenval.

Is mijn dak geschikt?

Een retentiedak is erg zwaar, waardoor niet elk dak geschikt is. Het dak heeft een zeer grote draagkracht nodig voor de opslag van het regenwater. Hier zal dus rekening mee moeten worden gehouden bij bijvoorbeeld het bouwen van een nieuw gebouw.

Praktisch alles is mogelijk

Het plaatsen van een retentielaag is erg veelzijdig. Wij vergelijken het wel eens met een Lego-plaat: de mogelijkheden zijn bijna oneindig. Deze laag is namelijk niet alleen gemaakt om op het dak te leggen met als afwerking het sedum. Het is ook op andere plekken en met een andere afwerking aan te brengen. Op de retentielaag kan het volgende aangebracht worden:

  • Bestrating (de retentielaag is zelfs zo sterk dat het vrachtverkeer zonder problemen aankan!)
  • Vlonders
  • Vijvers
  • Banken en andere zitelementen
  • Betonnen keerwanden
  • Zonnepanelen
  • Zonnecollectoren

Meer informatie over uw retentiedak!

Overweegt u om uw dak te voorzien van een retentiedak? Onze experts bij Daktec Bewust Groen denken graag met u mee. Neem contact op met Daktec Bewust Groen voor advies via 085-7605242 of bewustgroen@daktec.nl.

Contactformulier

Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Home Nieuws Retentiedaken