Wat is EPDM dakbedekking?

Daktec Bewustgroen groene dakbedekking groendak

Voor wie toe is aan nieuwe of vervangende dakbedekking voor een plat of licht hellend dak zijn er naast het klassieke bitumen ook andere opties. Een veelgevraagde optie is EPDM dakbedekking. Wat is EPDM dakbedekking en wat maakt het zo aantrekkelijk? Daktec Bewust Groen zet het voor u op een rij.

Wat is EPDM?

EPDM is kort voor de scheikundig benaming Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het is een synthetisch, rubberachtig materiaal wat goed tegen UV-straling, hitte, kou en chemicaliën bestand is. Het materiaal is ook heel flexibel en rekbaar; EPDM kan tot wel 3x zijn oorspronkelijke grootte worden uitgerekt zonder te scheuren of te barsten.

EPDM heeft een lange levensduur; ongeveer twee keer zo lang als bitumen dakbedekking. Bovendien bevat het geen weekmakers en blijft het zijn volledige levensduur flexibel. Het is dus een duurzame keuze voor uw dak.

De voordelen van EPDM

Er zijn verschillende redenen om voor EPDM te kiezen.

  1. Duurzaam: EPDM heeft een lange levensduur;
  2. Flexibel: het materiaal kan worden uitgerekt en gevormd zonder scheuren of barsten;
  3. Waterdicht: EPDM is waterdicht en bestand tegen bijna alle weersomstandigheden;
  4. Onderhoudsarm: EPDM kan eenvoudig met water en zeep worden schoongemaakt en hoeft minder vaak te worden geïnspecteerd dan bijvoorbeeld bitumen;
  5. Milieuvriendelijk: EPDM kan na demontage worden hergebruikt en komt meestal niet op de stortplaats terecht;
  6. Eenvoudig te installeren: EPDM kan in grote stukken worden aangebracht. Het materiaal wordt verlijmd, en dus zonder brander, geïnstalleerd.

Andere toepassingen

EPDM is bijzonder veelzijdig materiaal. Het wordt dan ook niet alleen op daken gebruikt, maar bijvoorbeeld ook voor de aanleg van vijvers of het afdichten van funderingen. Eigenlijk is EPDM geschikt voor bijna elk project of pand wat ergens een waterkerende laag nodig heeft.

Installatie van EPDM

De installatie van EPDM is heel eenvoudig. Het materiaal wordt in grote stukken geleverd en meestal ter plekke op maat gesneden. De ondergrond wordt goed schoon, droog en glad gemaakt zodat het lijmmateriaal optimaal hecht.

Na het aanbrengen van de lijm en het EPDM worden de randen zorgvuldig vastgezet met, bijvoorbeeld, omlijsting. De lijmlaag moet enige tijd drogen voor het dak volledig belastbaar is met, bijvoorbeeld, sedummixmatten of zonnepanelen.

De kosten van EPDM dakbedekking

Het aanleggen van een EPDM dak is gemiddeld genomen iets duurder dan het aanleggen van een bitumen dak. Er zijn verschillende factoren van invloed op het totale kostenplaatje. Denk bijvoorbeeld aan de grootte of de complexiteit van het project en het aantal benodigde werkuren voor de installatie. Door de band genomen is het aanleggen van EPDM dakbedekking 1,5 tot 2x zo duur als bitumen. Wanneer naar de kosten over de hele levensduur van het dak wordt gekeken, is EPDM vaak even duur of zelfs goedkoper dan bitumen.

Advies

Laat u altijd adviseren door een professional wanneer u kiest voor nieuwe dakbedekking. De experts van Daktec Bewust Groen helpen u graag met het maken van de juiste keuze voor uw huis, garage of kantoorpand. Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Contactformulier

Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Home Nieuws Wat is EPDM dakbedekking?