Sedumdak opbouw

 

 

Sedumdak opbouw

Bij Daktec Bewust Groen geloven we in de kracht van natuur op plekken waar je het misschien niet direct zou verwachten: op het dak! Een sedum dak is meer dan alleen een prachtig gezicht; het is een slimme keuze voor duurzaamheid en comfort. Maar hoe wordt zo’n groendak eigenlijk opgebouwd? We nemen u graag mee in de verschillende lagen en materialen die samen uw dak transformeren in een groene oase.

Dakopbouw van een sedumdak

  1. De waterdichte dakbedekking
    Het is misschien niet een officiële laag, maar wel een belangrijk onderdeel van een sedumdak: een waterdichte dakbedekking. Deze dakbedekking is de basis waarop verder gebouwd wordt. Deze basis moet dus stevig en betrouwbaar zijn. Daarom adviseren wij altijd een 2-laags bitumendakbedekking aan om het sedumdak verder op te bouwen.

     

  2. Wortelwerende folie
    Om te voorkomen dat wortels van de beplanting door de bitumen laag heen groeien en schade aanrichten, brengen we een wortelwerende folie aan. Deze folie is speciaal ontworpen om stevig en duurzaam te zijn, terwijl het toch de natuurlijke groei van de planten boven op de lagen toestaat.|

     

  3. Beschermdoek (optioneel)
    Het is niet noodzakelijk, maar wel verstandig om te kiezen voor het aanbrengen van een beschermdoek. Het beschermdoek is gemaakt van gerecyclede vezels en wordt toegepast ter bescherming van de dakbedekking.

  1. Drainagelaag
    De drainagelaag is cruciaal voor de afvoer van overtollig water. Sedum planten houden van water, maar ook zij hebben soms te veel van het goede. De drainagelaag zorgt ervoor dat het water snel en efficiënt wordt afgevoerd, waardoor de wortels niet verdrinken en het dak niet te zwaar wordt.

  1. Substraat of substraatrol
    De substraat of substraatrol is de voedingsbodem voor het sedum. Dit speciale mengsel van mineralen en organisch materiaal zorgt ervoor dat de sedumplanten voldoende voedingsstoffen en water krijgen, zonder te zwaar te zijn voor het dak. Het substraat is licht van gewicht en goed doorlatend, wat perfect is voor een groendak.

  1. Sedum matten of pluggen
    De bovenste en laatste laag bestaat uit sedum matten of pluggen. Sedum is een vetplant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen droogte. Deze planten slaan water op in hun bladeren, waardoor ze ook in drogere periodes hun groene uitstraling behouden. De variatie in kleuren en vormen zorgt voor een levendig dak dat met de seizoenen mee verandert.

Uw groendak, onze hoogste prioriteit

Houd wel rekening met uw constructie
Een sedumdak begint met een sterke basis. Voordat het sedumdak wordt geïnstalleerd, is het verstandig een constructeur het pand te laten inspecteren. De draagconstructie van uw dak moet het extra gewicht van het sedumdak namelijk wel kunnen dragen. Dit is afhankelijk van de specifieke situatie van uw gebouw.

Voordelen van een Sedum Dak
Naast de esthetische waarde, biedt een sedum dak talloze voordelen. Het verbetert de (geluid) isolatie van uw gebouw, ontlast het riool en verhoogt de biodiversiteit in stedelijke omgevingen. Bovendien draagt een groendak bij aan een gezondere leefomgeving door fijnstof op te vangen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Bij Daktec Bewust Groen begeleiden we u door het hele proces, van advies tot aanleg en onderhoud. Zo bent u verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig groendak waar u jarenlang plezier van zult hebben.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gebouw? Neem gerust contact met ons op.